top of page
_LMH1860.jpg
  • Instagram

Check out my Instagram!

Sara Schoon

Ik ben Sara Schoon. Ik ben 26 jaar oud, geboren in Amsterdam. De Amsterdamse eigenwijsheid meegenomen naar de Toneelacademie Maastricht, waar ik dit jaar afstudeer als kostuumontwerper.  

Gedurende mijn opleiding heb ik de kans gekregen mezelf naast mijn kostuumontwerp traject, te blijven ontwikkelen als acteur en performer.

Mijn achtergrond en ervaring als speler geven me een unieke invalshoek in mijn werk als ontwerper.

Ik werk van binnen naar buiten in mijn ontwerpen, en begrijp hoe het voor een acteur is binnenin een ontwerp te staan.

In mijn werk probeer ik grenzen op te zoeken. Met als gouden regel: vorm staat altijd in functie van inhoud.  

Die vorm mag alles zijn. Ik schilder, schrijf, naai, acteer, fotografeer en zing. Ik heb religieuze portretten geschilderd op nepnagels, kostuums gemaakt van vloeibare latex; bloemblaadjes en stropdassen.  Ik laat me leiden door wat ik vind dat een project nodig heeft en hou me vast aan de filosofie van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan’. Of eerder: ‘zolang ik een internetverbinding heb, kan ik het wel leren’. 

Praktijkprojekt

"Het Koekoksnest"

Ontwerpproject

"Het oneindig verhaal" by Michael Ende

Een van de onderdelen zijn twintig kostuumontwerpen die ik tekende voor de theaterbewerking van The Never Ending Story. Als kind las mijn vader me voor uit het originele boek, en zag ik de film (uit 1984) eindeloos vaak.

Te mogen afstuderen met een verhaal dat aan het begin van de ontwikkeling van mijn fantasie wereld en creativiteit stond, is een groot cadeau. Ik ben echt losgegaan op de ontwerpen en heb heel veel tijd, aandacht en liefde gestoken en het tekenen en bedenken van hoe de personages eruit moesten zien.

Mijn grootste inspiratiebron was The Fools Journey. Een metafoor voor de reis door het leven, uitgelegd door middel van alle grote arcana kaarten in de Tarot. De volgorde en betekenis van de kaarten staat vast, en tijdens mijn proces kwam ik erachter dat de personages in het verhaal 1-op-1 te matchen waren met de kaarten. Mijn uitvoeringen van de personages zijn geïnspireerd op de bijbehorende kaarten.

Begleidt door Claus Stump

Installatie

Begleidt door Anne Habermann

Scriptie

Voor mijn scriptie, die ik schreef over wat het betekent voor mijn kunstenaarschap dat ik geboren ben als vrouw; de culturele betekenis die dat met zich meebrengt en de kunstgeschiedenis die ermee erf, maakte ik twee olieverfschilderijen. Mijn schilderkleding gebruikte ik als materiaal voor het installatie-onderdeel van mijn afstuderen.

Begleidt door Ludo Costongs en Anna Luyten

Portfolio

bottom of page