top of page

Marieke Horst

Mijn naam is Marieke Horst, ik studeer af als scenograaf en kostuumontwerper. 

Het is geweldig hoe zoveel processen van maken in theatervormgeving samenkomen! Het analyseren van tekst, het associëren van personages met mensen die je herkent uit je omgeving, de vertaling naar thematieken die er nu toe doen met materiaal en vorm. 

Samenwerken met anderen tot een samengesmolten geheel maakt me gemotiveerd en inspireert me. Ik laat me graag leiden door de eerste beelden in mijn hoofd en schetsen uit mijn hand. 

Tijdens mijn studie maakte ik mee aan locatievoorstellingen met theatercollectief Zurøck en liep ik stage bij Theun Mosk. 

Praktijkprojekt

"Das Märchen von der kleinen Meerjungfrau" by Roland Schimmelpfennig

Het is zó warm en stoffig, elke avond dansen drie vrienden in Cafe Neptún en fietsen samen op 1 fiets naar zee. Wat is daar onder het water? Ze wensen zich een wereld waar alles eenvoudig beter is. Zouden ze er welkom zijn? Om daar naartoe te kunnen, sluiten ze een pact met de heks: ze moeten hun namen opgeven en alles blijkt daar anders dan verwacht.

 

Voor de kostuums heb ik me laten inspireren door de foto’s van Giles Duley; een fotograaf die het dagelijks leven van jongeren en kinderen in oorlogstijd vastlegt. Daarin ging mijn onderzoek uit naar de vertaling naar het jeugdtheater: hoe verbeeld ik die situatie voor kinderen uit Heidelberg zodat zij zich in de personages kunnen herkennen? 

Credits

 

Text Roland Schimmelpfennig

Direction and Stage Design Marcel Kohler

Costumes Marieke Horst

Artistic Advice, Stage Design and Animation Ken Chinea

Music concept Christoph Bernewitz, Marcel Kohler

Composition and Interpretation Song ‘’Welle um Welle’’ Lina Maly, Christoph Bernewitz

Dramaturgy Theresa Leopold

Theatre Education Constanze Wohninsland

Company Timo Jander Maren Kraus Leon Wieferich

Stimme der Hexe Lina Maly


Pictures Susanne Reichardt

Ontwerpproject

"Het oneindig verhaal" by Michael Ende

Dit stuk gaat voor mij over de balans tussen fantasie en leugen. Ik heb het stuk betrokken tot de nieuwe grote fantasie van deze tijd; die van de oneindige stroom van consumptie en spullen. 

Ik denk dat we allemaal soms Bastian zijn in ons leven, we komen op een punt waar we dapper en eerlijk moeten zijn voor het grotere goed. En na een overwinning komt er weer een nieuwe uitdaging om ons toe te verhouden. 

Alle spelers dragen in mij concept dezelfde kostuums. Samen zijn ze Bastian, want ieder wezen weet iets. 

Het decor is een combinatie van een oude en een nieuwe wereld, een distributiecentrum is geplaatst in een kerk. Het oneindige verhaal herhaalt zich telkens door de tijden heen. 

SketchUp Renders Decorbeeld "Die unendliche Geschichte"

Begleidt door Sebastian Bolz

Kostuumontwerpen 

Begleidt door Claus Stump

Installatie

"Water no get enemy" by Marieke Horst

Beelden van de installatie gebaseerd op de scriptie "Water no get enemy"

Scriptie

Begleidt door Ludo Costongs

bottom of page